Podczas ciąży bardziej istotne jest Twoje zdrowie, ponieważ wpływa ono także na kondycję dziecka. Zachowanie odpowiedniego zdrowia i samopoczucia korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu oraz dzięki temu kobieta unika przyjmowania różnych preparatów w ciąży. Dlatego warto wspierać odporność w ciąży dzięki prawidłowej diecie i stosowaniu składników pochodzenia naturalnego.
Nie jest tajemnicą, że układ immunologiczny kobiety w czasie ciąży się zmienia. Aby organizm przyszłej mamy nie odrzucił płodu, musi stać się mniej wrażliwy na „ciała obce”, a tak traktuje zarówno dziecko w macicy, jak i patogeny. Dlatego przyszłe mamy często odczuwają skutki obniżonej odporności.
Aby zadbać o swoje zdrowie i dobrą kondycję, należy prowadzić zdrowy styl życia. Odpowiednia dieta, aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, która pozwala zahartować organizm, i w razie potrzeby dodatkowa suplementacja , składników takich jak witamina D, kwasy omega-3 czy kwas foliowy, to podstawowe elementy troski o zdrowie.
Dlaczego trzeba dbać o odporność w ciąży?
W czasie ciąży należy zwracać uwagę na wszystkie przyjmowane środki. Preparaty, które sprawdzały się, zanim dowiedziałaś się o dziecku, teraz mogą nie być dla Ciebie wskazane. Wiele z nich nie jest zalecane do stosowania w czasie 9 miesięcy, z uwagi na zachowanie bezpieczeństwa zarówno względem matki jak i dziecka. Dlatego w czasie ciąży i w czasie jej planowania kobieta powinna szczególną uwagę zwrócić na profilaktykę. Profilaktyka może obejmować wspieranie odporności, dzięki stosowaniu składników pochodzenia naturalnego, które są dozwolone dla kobiet w ciąży.
Wiele z nich znanych jest od pokoleń jako substancje wspierające w ciąży układ odpornościowy. Specjaliści zalecają je w sytuacjach, gdy chemiczne substancje są niewskazane, czyli właśnie w okresie ciąży. Przyszła mama może je przyjmować w naturalnej formie lub w postaci suplementów stworzonych na ich bazie, jednak zawsze w porozumieniu z lekarzem.
Rośliny i produkty na lepszą odporność w czasie ciąży
Czarny bez to roślina doskonała na zwiększenie odporności u kobiet w ciąży, ponieważ zawiera substancje wspierające układ immunologiczny. Te bioaktywne składniki to np. antocyjany (przeciwutleniacze), kwasy organiczne i witaminy – zwłaszcza witamina C. Czarny bez ma działanie, antyoksydacyjne i immunomodulujące (wzmaga produkcję cytokin stymulujących komórki odpornościowe). Napar z czarnego bzu albo syrop na jego bazie wspiera działanie układu immunologicznego.
Acerola to południowo-amerykański owoc, który pomaga wesprzeć organizm. Acerola jest bogata w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, ale przede wszystkim jest źródłem witaminy C – jest jej od 50 do 100 razy więcej niż w cytrusach. Badania wykazały, że ten składnik stymuluje produkcję komórek układu odpornościowego, w tym limfocytów i fagocytów. Acerola jest również bogata w karotenoidy, fenole, flawonoidy i antocyjany, a także minerały, takie jak żelazo, fosfor i wapń wspierające odporność.
Cynk to minerał, który jest obecny niemal w każdej komórce, zwłaszcza w tych odpowiedzialnych za odpowiedź immunologiczną. Z tego powodu jego dostateczna podaż do organizmu ma istotne korzyści dla prawidłowych funkcji układu odpornościowego.
Bezpieczne składniki na wsparcie odporności w ciąży
Maliny są bogate w przeciwutleniacze, zawierają kwas salicylowy, który wspiera odporność. Maliny sa stosowane od pokoleń w medycynie ludowej. Sok z malin dodawany jest do gorących napojów, które rozgrzewają po chłodnym spacerze.
Kolejnym składnikiem dozwolonym w czasie ciąży jest imbir. Roślina ta również była stosowana przez nasze babcie w czasie gorszego samopoczucia i dla wsparcia odporności. Bogaty w składniki bioaktywne wspiera drogi oddechowe, a dodatkową korzyścią dla kobiet w ciąży jest fakt, że wspiera w trakcie mdłości, zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Czosnek jest szczególnie ceniony ze względu na bogactwo składników aktywnych i jest kolejną rosliną dozwoloną dla kobiet w ciąży. Wykazuje pozytywne działanie na układ odpornościowy, oddechowy i krwionośny. Aktywnymi substancjami czosnku jest allina i allicyna, to one są tak cenne dla wsparcia układu odpornościowego.
Miód i inne produkty pszczele to znane od wieków naturalne sposoby na wsparcie zdrowia. Oprócz miodu znany jest również propolis. Propolis wykorzystywany jest przez pszczoły.
Sposoby na zatkany nos
Niedrożny nos to najbardziej powszechny i najbardziej dokuczliwy objaw gorszego samopoczucia. Można stosować w czasie ciąży preparaty na bazie składników pochodzenia naturalnego, np. olejków roślinnych, które przyniosą ulgę. Do takich olejków należą np. olejek eukaliptusowy i miętowy. Mogą okazać się pomocne dla zatkanego nosa i ułatwić oddychanie.